Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy sprawdził skład 13 popularnych herbat. Zbadano, czy zawierają pestycydy, metale ciężkie i ile ich jest. "Jesteśmy zaniepokojeni wynikami badań i liczbą pytań, na które nie znamy odpowiedzi" – czytamy w raporcie.Kto z nas nie lubi napić się o poranku lub wieczorem filiżanki gorącej herbaty? Niestety, pijąc ją, możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele potencjalnie szkodliwych substancji, jak np. ołów, kadm, rtęć. I chociaż wykryto ich niewiele, to nadal zostaje wiele pytań. Które herbaty wypadły najgorzej?
Co do tego, że ryby są zdrowe, nie ma najmniejszej wątpliwości. Są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz składników mineralnych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania, bowiem mogą stać się źródłem szkodliwych substancji. Jakich ryb lepiej unikać?